БСП изхвърли Станишев! Любимият… шофьор на Нинова влезе в ръководството на партията

БСП

Знакови за БСП лица изпадат от новия състав на Националния съвет на БСП след вота на делегатите на 50-ия юбилеен конгрес. Това се случи след дълга нощ на гласуване и още по-дълго броене на бюлетини тази сутрин. 692-ма се бориха за 113 места.

Комисията по вота вече обяви резултатите и извън пленума остават президентът на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Катя Николова, Велислава Дърева, Красимир Янков и други лица от опозицията. Георги Гергов влиза като делегиран представител на пловдивските социалисти.

В Националния съвет обаче влизат досегашния заместник на Нинова Кирил Добрев, който бе неин основен конкурент на лидерския вот. Както и другата заместничка на Нинова – Деница Златева.

902-ма от всички 976 делегати на конгреса са участвали в изборите в БСП. За да бъде избран кандидат за член на Националния съвет трябва да е получил 452 гласа – повече от половината делегати.

Тъй като единственият легитимно избран бе Крум Зарков с 487 гласа, комисията по избора предложи конгресът реши да попълни състава на Националния съвет по висшегласие.

Така Зарков се превърна в любимец на конгреса. Досега такъв на конгреса неизменно бе Стефан Данаилов, а след него обикновено се класираше Дора Янкова, която обаче сега влиза по право като лидер на Обединението на жените-социалистки.
След него се нареждат Янаки Стоилов с 451 гласа, Георги Свиленски с 450 гласа и Румен Гечев с 442 гласа. В новия състав влизат още Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Донка Михайлова, Иван Ченчев, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Васил Антонов, Денчо Бояджиев, Антон Кутев и др.

Сред новите лица в Националния съвет е ралишампионът Крум Дончев, който отдавна е партийна тръпка на Корнелия Нинова. Тя дори пробва безрезултатно да го направи евродепутат.

Младежите пък бяха с отделна листа – 114 души се бориха за 37 места в младежката квота в Националния съвет. От тях влизат евродепутатката Цветелина Пенкова, бившият евродепутат Момчил Неков, дъщерята на Румен Овчаров – Теодора. Под чертата като резерва остава дъщерята на Георги Пирински – Ана.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ