„Позор! Петно за протестиращите е борбата им с яйца за… свобода на словото!“

бетина жотева

„Това, което се случва с „Панорама“, е позор. Правихме апел да не се настройват хората срещу журналистите. Не може гостите в „Панорама“ да бъдат замеряни с яйца, защото изразяват позиция. Това слага страшно петно върху тези, които твърдят, че се борят за свободни медии. Не е славен миг на протестиращите“. Това каза председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева по БНТ.

„Резолюцията на ЕП е партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти и вероятно ще ги получи. В ЕС има 8 договори, по които функционира и в нито един от договорите на Европарламента не са дадени юридически права и една от причините е че тези резолюции се пишат от партийни хора, а не от експерти“, каза още тя.

„Беше потискащо обсъждането на тази резолюция – имаше 40 души в залата, не беше гордост. Аз не желая да коментирам този документ“, коментира Бетина Жотева.

Тя допълни, че докладът на ЕК трябва да се чете дума по дума. „Каквото е написано за състоянието в медиите в България е вярно. СЕМ е независим, имаме нисък  проблем относно риска за независимост, защото СЕМ е конституиран от две институции – парламента и президента. Начинът, по който е написан в закона е предвидливо заложено като един от най-демократичните инструменти“, обясни председателят на СЕМ.

Според нея собствеността на медиите се използва като форма на натиск върху редакционната политика и самите журналисти“. В крайна сметка законът е налице, България сигурно е единствената страна, която има закон за това“, каза още тя.

„Друг проблем са малките медии в провинцията където също има натиск от местните власти, като се използват европейски средства за този  натиск. Несправедливо е само големите електронни медии да получават средства от европейските програми на каплак. Ако започнат да се раздават тези средства на малките медии и онлайн изданията, тепърва трябва да бъдат припознати като електронни медии и трябва да влязат в регулация. Има свръх регулация на големите медии, които получават тези средства“, предупреди тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ