Вижте защо Министерството на културата забрани на италианците да съборят склада на „Кудоглу“ в Пловдив!

Склада на Кудоглу Пловдив

Министерството на културата забрани изгорелият тютюнев склад на ул. „Иван Вазов“, строен от Кудоглу, да бъде съборен, макар че при огнения ад преди 2 години оцеляха само външните стени. Гредоредът е изпепелен и за възстановяването на тази сграда, която има статут на паметник на културата, ще отидат милиони левове, пише marica.bg.

Собственикът – фирма „Р.И.П.А“ – засега е изпълнила едно от условията на държавата. Руините са укрепени с големи метални колони и няма опасност стените да рухнат върху преминаващите коли и хора. Преди няколко месеца най-после ул. „Иван Вазов“ беше отворена за движение, макар че целият тротоар от южната страна и част от паважа все още са оградени.

От „Р. И. П.А. “ са изготвили проект, внесли са го в НИНКН за разглеждане, но оттам са го върнали за препроектиране. Собственикът иска да възстанови имота за обществено обслужване – с офиси, жилища и магазини. Безстопанственото отношение към сградата, а след това и дългите процедури по съгласуване отлагат поне за още няколко месеца тази инициатива.

А също така влизат в конфликт с предвидените от Община Пловдив ремонти на ул. „Иван Вазов“ и Тютюневия град, които са част от инфраструктурните проекти за Европейска столица на културата. Ако се смени уличната настилка, след това ще се наложи строителната техника около някогашната сграда на Кудоглу отново да я гази, а и към новите обекти ще се наложи да прекарват подземни комуникации, което означава пак разкопаване на улиците в съседство.

Снимка: marica.bg



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ