Йорданка Фандъкова разкри кога ще е готов ремонтът на „Западен парк“ в София

йорданка фандъкова

До края на година ще приключи ремонтът на „Западния парк“ в София. Към момента почти е асфалтирана централната алея, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която участва в засаждането на 30 дървета в двора на 42 ОУ „Хаджи Димитър“, предаде БГНЕС.

„За трета поредна година се провежда кампанията „Моето зелено училище и моята зелена детска градина. През 2020 кампанията ще бъде посветена на изграждането на зелен пояс около дворовете на училищата и градините. Целта е да предпазим децата, докато играят, от изпаренията на автомобилите и да обогатим зелената система на града. Тези места са градски пространства и са част от кварталите. Тази година се включват 26 училища, като имаме 2 района с по две училища – „Триадица“ и „Връбница“, посочи Фандъкова.

Зам.-кметът по екология Десислава Билева уточни, че в рамките на инициативата ще бъдат засадени над 1000 дръвчета. Столичният кмет подчерта, че това е само една от инициативите за увеличаване на зелената система на града.

„Кампанията за „Новата гора на София“ стартира другата седмица. Ще отворим и специалната автобусна линия за целия залесителен период. През октомври и ноември ще бъдат засаждани дървета и по улиците и булевардите, както и до автобусните спирки в града. За там са заделени над 3000 дървета“, уточни Фандъкова. Тя обяви, че Общинското предприятие „Общински земи и гори“ всяка година залесява около 200 дка общински земи около София, което е част от инициативата за зеления пояс на града.

Заради коронавируса се налага втора актуализация на бюджета на Столичната общината и той ще бъде с 18 млн. лв. по-малък. „Тя ще ни помогне да насочим средства към най-тежко засегнатия сектор – транспортът. Предвиждаме 4 млн. лв. допълнително да бъдат насочени към този сектор. Предвиждаме и с 1,2 млн. лв. да се увеличат средствата за осветлението и маркировките в сектор „Транспорт““, каза още кметът. Тя обяви още, че не се предвижда увеличаване на данъците през 2021 г.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ