Извънредно! Бойко Борисов разкри какво е разпоредил за карантината в България!

бойко борисов 2

Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни, съобщи премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет. Разпореждането е за новата мярка е било дадено тази сутрин.

„Разпоредил съм, че децата трябва да ходят на училище. На ден държавата харчи над 120 хиляди лева за тестове“, каза Борисов.

Той поясни, че мерките трябва да се спазват стриктно – да се носят маски на закрити обществени места, да се спазва дистанция и да се следи за дезинфекцията.

„В България трябва разписаните от Министерството на здравеопазването изисквания да ги спазваме. Тогава няма да се налага да се предприемат други мерки“, категоричен беше Борисов.

Премиерът поясни, че е приет общ план на ЕК за действие срещу разпространението на коронавируса.

„Най-после имаме общ план за действие от Европейската комисия, този път са се потрудили доста. Според мен сме закъснели. Това трябваше да го направим още юли. Много от държавите в ЕС предприемат мерки, които паникьосват другите държави и създават разнобой в действията“, смята премиерът.

В едни държави вече се въвежда извънредно положение, в други се затварят ресторанти, кафенета. Трети пък предприемат съвсем различни мерки, обясни Борисов.

По отношение на дискусиите в Европейския съвет за Зелената сделка, премиерът заяви, че е представил проблемите на България, каквито имат и други държави членки, във връзка с постигането на климатична неутралност в ЕС до 2030 г. „Изводът, който мога да направя от изказванията и на колегите е, че при исканото 60-процентно намаление на вредните емисии, Съветът ще се спре на 55% намаление до 2030 г.“, каза още Борисов.

Той акцентира, че България трябва да работи много усилено и бързо по Зелената сделка. „Без популизъм, без партийност, защото това ще стане до 2030 г. А по какъв начин – дали чрез намаление на вредните емисии от автомобилите, дали от централите или от други сектори на стопанския живот, ще трябва да ги намалим. Това е решение на Европейския съюз и те ще бъдат много стриктни в изпълнението му. Това казвам и на българските граждани“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ