Скандал! Дионисий работел за Васил Божков, продавал титли на богаташи за 800 000 евро

7 Dni Bulgaria18.10.2020
дионисий, ренета инджова

Журналистът Явор Дачков атакува остро протестите срещу властта. В личния си фейсбук профил той направи на 5 стотинки скандалния поп-протестър Дионисий, като извади куп негови кирливи ризи. В това число продажба на архонтски титли и връзки с Васил Крумов Божков.

Ето какво написа Дачков:

Протестите се маргинализираха до пародия и гротеска, а ежедневното присъствие на Дионисий, който е един от говорителите им ги приключва в моите очи като състоятелна гражданска активност. Това е абсурд, а не протест. Снощи Дионисий каза на хората пред БНТ да се разпределят по всички входове на телевизията, за да може все някоя групичка да се срещне с Бойко Василев и да го попитат защо не им дава трибуна. В същото време Арман Бабикян беше гост в „Панорама“.

Преди три години Дионисий бе отстранен от Св. Синод на БПЦ като предстоятел на „Св.Александър Невски“, заради сериозни канонични нарушения. Той е със запрещение да служи, а срещу него тече църковен процес. Дионисий е един от авторите на схемата с продажбата на архонтски титли от преди години. Това са несъществуващи духовни звания, които бяха продавани на богати бизнесмени със спорна репутация и откровени мутри, чрез измислен ритуал, който се провеждаше в избрани храмове. Дионисий и някои епископи продаваха арконтски титли за по 400 и 800 хиляди евро едната на бизнесмени като Чомбе и Слави Бинев.

Преди 13 години Дионисий защитаваше интересите на Васил Божков – Черепа като външен експерт в комисията по култура в Народното събрание, която обсъждаше Закона за културно-историческото наследство. Днес Дионисий е един от говорителите на протестите, които се провеждат под мотото „Мутри, вън“.

Малко по-късно журналистът допълни информацията със снимка, под която пише: „Дионисий „посвещава“ в архонтство с измислен от него ритуал, който струва на между 400 и 800 хиляди евро.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ