Премиерът разкри: Скоро ще бъде изградена още една връзка между България и Гърция

Бойко Борисов

„Скоро още една връзка между България и Гърция ще бъде изградена. Това е дългоочакваният ГКПП „Рудозем-Ксанти“.

През пункта е предвидено да минават всички видове превози, което ще от голяма полза за развитието на търговията, бизнеса и добросъседството в региона. Ще бъдат открити нови работни места.Кризата с коронавируса ще отмине, хората пак ще се придвижват без ограничения, затова не спираме да изграждаме пътища и магистрали.

Реализирането на пункта и на инфраструктура до него струват близо 40 милиона евро. Средствата са осигурени по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“. В края на миналата година Министерският съвет осигури допълнително 18 445 744 лв.

„Родопите са едни от символите на българщината. Затова за всеки от нас това е специално място. Това е регион с огромен потенциал за развитие и съм сигурен, че новият пункт ще окаже своето ключово значение за подобряване на свързаността, бизнеса и туризма“.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строителните дейности на новия граничен пункт. С него са министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Това е огромен строеж. Това е проект за 80 млн. лв. Много искаха в Смолянския регион да има пункт. Дадохме пари.Парите на данъкопладците за първи път отиват в регионите на Северозападна България и Родопите.

От наша страна ще има две ленти. Ще има и пункт за щателно претърсване. Трябва да се използва хубавото време, за да се излезе от калта, а после на сградите времето няма да им пречи“, каза той.

„Ще се направи трета лента на пътя от Асеновград към Пампорово към 15 км ще направим трета лента, за да се облекчи трафикът. Не е евтино – около 70 млн. ще струва, но след като този огромен пункт тръгне, ще се облекчат тировете, трафикът и туристите. Февруари месец трябва да е готово“, обясни той.

По думите му, този проект е нещо добро както за бизнеса, така и за туризма и добросъседството. „ДПС също трябва да черпят за този път. В парламента така ни нападат, но ще го ползват всички.

Трябва да направим и водоем. Има такава красота и насред красотата – път.Тук ще има и работни места – граничари, митничари, ресторантчета“, добави Борисов.bet

„Хората ще тръгнат веднага да пътуват и трябва да сме готови с трилентовия път. Строим пътища и в Баните, Лъки, Широка лъка, Юндола. Трябва да направим на хората път да се радват. И гърците ще идват зимата на ски“, допълни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ