Богаташката Корнелия удари Бойко в земята: На 28 години придобила имот в Зимбабве

7 Dni Bulgaria19.10.2020
корнелия нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е придобила имот в Хараре – столицата на африканската държава Зимбабве. Сделката е част от приватизационната сага на държавното дружество „Техноимпекс“, съобщава Телевизия Европа.

В предишен репортаж телевизията разказа как Нинова придобива държавното дружество през 1999 г. срещу платени 70 000$. Преди покупката тя е изпълнителен директор на държавното дружество. Платената сума е едва 10% от заложената пълна цена, тъй като в приватизационния договор е заложено, че останалите 90% се плащат чрез компенсаторни записи. Сред активите на придобитото дружество е имот с обща площ от 1915 кв. м. в идеалният център на София, както и имот с разгъната площ от 2 477 кв. м. в африканската държава Зимбабве.

Притежанието на имот в Зимбабве не е необичайно за дружество като „Техноимпекс“. То е създадено през 1966 г. и предметът му на дейност е оказване на съдействие на други страни чрез предоставяне на специалисти в различни области, както и приемане на чужди граждани на обучение в Народна република България. Всъщност дружеството се е занимавало с пращане на работа на инженери и други специалисти в държави като Мароко, Тунис, Сирия, Ангола и Зимбабве.

През 1986 г. дружеството, което по-късно ще бъде придобито на ниска цена от Корнелия Нинова, се сдобива и с имот в елитния район Евъндейл на зимбабвийската столица Хараре. Цената на придобиване е 400 000 долара или близо шест пъти по-голяма от сумата, която Корнелия Нинова е платила за придобиването на цялото предприятие.

Интересно е, че в балансовата стойност на имота е посочена сумата от 1 597 008 лв. Тъй като става въпрос за времената преди деноминацията на валутата излиза, че стойността на имота е 1 597 лв., докато както е видно, за него са платени 400 000 долара. Този ярък контраст е повод за скандал между тогавашният депутат от БСП Татяна Дончева и младият предприемач в лицето на Корнелия Нинова. На 16 май 2000 г. в рамките на 38-то Народно събрание Дончева заявява:

От самото начало на приватизацията, която вие наричате „реформа“, текат данни, че се извършва оценка по неизвестно какви критерии. Помните ли „Техноимпекс“, където един блок с 18 апартамента беше оценен за 1800 марки? Той е купен няколко години преди това за 240 000 долара!“.

След приватизацията Нинова контролира 33% работническо-мениджърското дружество “Техноимпекс 98″, но към 2005 г. този процент вече е нарастнал до 48%. Взаимоотношенията на лидера на БСП Корнелия Нинова с „Техноимпекс“ обаче приключват още през 2005 г., когато тя поема поста заместник-министър на икономиката. В този момент ведомството е оглавявано от Румен Овчаров. По това време Нинова продава и акциите си в „Техноимпекс“. Няколко години по-късно близо 90% от акционерния капитал на „Техноимпекс“ вече е собственост на „Холдинг Нов век“ АД, който е част от „Химимпорт“.

Интересен факт е, че имотът в зимбабвийската столица Хараре продължава да е собственост на „Техноимпекс“, макар и вече не под опеката на Корнелия Нинова. За него явно отговаря лице на име Борислав Бойнов, който според Линкдин профила му работи като инженер в „Техноимпекс“. Бойнов не е чужд на приватизацията.

През 1997 г. той е разследван като управител на чешко-българската фирма “Егрета” ООД заради приватизацията на Завод за високоговорители “Гроздан Николов”. Обвинението срещу него е за измама на огромен брой пенсионери, чиито бонови книжки задигнал срещу 100 лв. бройката, съобщава благоевградския вестник „Струма“. Към днешна дата Бойнов редовно публикува обяви за отдаване под наем на част от имота в Зимбабве. Така например апартамент с една спалня се отдава под наем за 400 английски паунда.

Телевизия Европа ще продължи да показва разкрития във връзка с приватизацията на дружеството „Техноимпекс“ от страна на Корнелия Нинова. Въпреки това, запитана в телевизионно предаване откъде е имала 70 000$ през 1999 г., когато е на 28 години, тя отговаря “Ама няма платени такива пари! Откъде ша взема аз теа пари да платя “Техноимпекс“, макар документите да сочат друго.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ