Деница Сачева с важно пояснение за увеличаването на пенсиите

деница сачева

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 5%. От първи юли, а от януари минималната пенсия става 300 лева, а максималната 1440 лева. А пенсионерите, които ще останат с 300.01 лева до 369 лева, това са 390 000 души за тях предвиждаме в допълнение да получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна. Добавката от 50 лева продължава до края на месец март 2021 година. Предвиждаме и пенсионерите, които са под линията на бедността да получат 120 лева ваучари за храна. Това заяви в ефира на БНТ социалният министър Деница Сачева.

„Запазваме 4,5 % разликата между минималната и максималната пенсия, за да запазим справедливостта на Швейцарския модел“, каза тя.

Що се отнася до добавките към пенсиите, тя каза, че тези 50 лева са за лекарства и за здравна профилактика, а всички пенсионери ще имат нужда от нея.

„Увеличаването на пенсиите, минималната заплата и учителските заплати са част управленската програма и не са изненада. Няма нищо предизборно“, обясни Сачева.

По думите ѝ справедливостта на модела категорично не е нарушена. „Хората, които са с пенсия под линията на бедността ще получат помощ, а не увеличение на пенсията“, добави социалният министър.

„В момента увеличаването на всички тези плащания и мерките, които предлагаме, са по-скоро свързани с Ковид кризата. Същото се отнася и за универсалните детски надбавки“, аргументира се социалният министър.

Промяна в размера на майчинските надбавки няма да има.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ