Ако изборите за президент са днес: Бойко бие Радев, Каракачанов е сигурен трети

7 Dni Bulgaria19.10.2020
Румен Радев, Красимир Каракачанов

През следващата година освен парламентарни предстоят и президентски избори. С уточнението, че реалните кандидати за президентското място са напълно неясни в настоящия момент „Барометър България“ анкетира своите респонденти за кого биха гласували, ако водещите политически лидери и обществени личности се включат в президентската надпревара.

Донякъде очаквано първите две позиции биха очертали „генералска“ битка с разлика от 4% между министър-председателя Бойко Борисов (24,2%) и настоящия президент Румен Радев (20,2%). С балансираната си позиция и стабилно одобрение сред избирателите ги следва военният министър Красимир Каракачанов (14,5%).

Ако се кандидатира, не би трябвало да се подценява още един генерал, който през последните месеци води класациите по обществено одобрение и доверие, макар и да не е политическа фигура – председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски (8,9%).

Извън битката на първите двама на балотаж, но с отчетлива подкрепа, очаквано е и неформалният лидер на ДПС Ахмед Доган, който може да разчита на безусловната подкрепа на привържениците на формацията си (7,5%).

В мажоритарни избори като президентските Слави Трифонов би получил 3,9% – толкова, колкото и партията му на парламентарни. Мая Манолова би получила по-висока подкрепа (3%), отколкото формацията ѝ на парламентарни (1,7%). От друга страна Христо Иванов, като кандидат за президент би спечелил относително по-малко гласове (2,5%) отколкото ДБ на парламентарни избори (3%).



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ