Вижте най-новата ало измама, чрез която взеха 15 000 лева на пенсионер

Телефонни измами

Разкриха нова схема на телефонна измама, като този път, освен полицията, „участва“ и банкер.

Фиктивният служител предупреждава клиента, че парите му са в опасност. По тази схема възрастен мъж е загубил 15 000 лева, съобщи Нова тв.

„Мръснико, 40 000 евро искаме от тебе!“. Тези думи в телефонната слушалка Огнян чува от непознат мъжки глас, преди да даде 15 000 лева на ало измамници. Огнян първоначално е заблуден от учтив глас на банков служител. Той му обяснява, че искат да му откраднат спестяванията от банката по електронен път. По-късно полицията също се включва по познатата схема. „Някаква мащабна операция се разигравала на органите в града, включително била координирана с прокурора на Варна“, разказва Огнян. За да изтегли около 7500 евро, възрастният мъж посещава няколко банкови клона.

„Престъпниците, може да се каже, ми казаха да съм настоятелен да изтегля тази сума“, разказва потърпевшият. Позвъняванията от уж различни представители на институциите не остават мъжа и за секунда до предаването на парите.

„Минете покрай блока, казвайте къде се движите, всяка крачка ни съобщавайте“, нарежда гласът в слушалката. „Парите оставих ги един път на едно място до храсти“, разказва Огнян.

Дъщерите на Огнян по-късно разбират за случилото се. Разбира се, че телефонните измамници заплашвали близките на мъжа. Той тегли остатъка в сметката си.

„Няма как да бъдат застрашени пари в банка и второ, няма практика служители да се обаждат и да коментират рискове за клиенти по телефона“, обяснява финансовият експерт Тихомир Тошев.

За измамата с Огнян е подаден сигнал в полицията. Разследващи обаче твърдят, че това са единични случаи. Причината според тях е, че три от най-големите престъпни групи за ало измами са разбити.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ