Експерт разкри как точно се заразяваме с вирус

Covid-19

Последните данни сочат, че коронавирусът може да се задържи до 28 дни върху маската. Това обаче не означава, че за толкова дни той ще бъде опасен. Това каза в „Тази сутрин“ по bTV проф. Емил Воденичаров, ръководител на катедра „Хигиена“ на Медицинския университет в София.

,,Вирусът трябва да живее в жив организъм и заразоносителството може да бъде до една седмица, ако се пипне замърсена маска. Вирусът доказано се задържа 28 дни и върху банкнотите и парапети. Най-малко се задържа върху метални части, както и сребърни или златни бижута“, посочи той.

В около 85% от случаите се заразяваме от замърсени ръце. Другото е чрез неспазването на социалната дистанция и въздушно-капковия път, предупреди още проф. Воденичаров.

По думите му дезинфектантът трябва да се използва там, където няма възможност да се използва сапун. Той посъветва и да не се използват хавлиени кърпи, когато бършем ръцете си, особено в обществените заведения.

Хавлиената кърпа задържа влага и там продължителността на вируса е до 21 дни, поясни проф. Емил Воденичаров.

Проф. Воденичаров добави, че е добре работодателите да редуцират броя на хората в офиса.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ