Депутатите приеха на първо четене законопроекта за виното и спиртните напитки

Парламент

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за виното и спиртните напитки. Не мина обаче без спорове.

Иван Иванов от БСП настоя да се изчака европейската нотификация по закона, за да е ясно дали проектът отговаря на европейските изисквания.

От ОП му обясниха, чезаконът не регламентирал консумацията на вино и спиртни напитки.

ГЕРБ подкрепят предложението контролът по Закона за виното и спиртните напитки да остане в Изпълнителната агенция по лозата и виното, пише news.bg.

Имаме срок между първо и второ гласуване, в който срок всеки един от нас може да внесе своите предложения и основно тези възражения на колегите касаят къде да бъде контролът дали да е в Агеницята по виното и лозата или в Министерство на икономиката, обясни Мария Белова от ГЕРБ.

Няма да подкрепим Закона за виното и спиртните напитки, категоричен бе депутатът от ДПС Бюрхан Абазов.

Законопроектът не получи подкрепа в Комисията по земеделие, която е водеща по този закон, аргументира се той. Според вносителя общата цел на предложения законопроект е свързана с пълно и точно изпълнение от страна на българската държава на процедурите по приемането на Закон за виното и спиртните напитки, съобразно законодателството на Европейския съюз.

С актуализирането на националната правна рамка се цели осъществяване на регулиране, което съответства на европейските стандарти и изисквания.

Проектът цели разширяване на пазарите на вино в рамките на единния пазар на Европейския съюз и по света, чрез въвеждане на система от мерки за подобряване контрола върху производството и предлагането на пазара на качествени грозде, оцет, вино, плодови вина и продукти, произведени от тях. Освен това се създава по-ясен, опростен и ефикасен лозаро-винарски режим, подсигуряващ равновесие между търсенето и предлагането, чрез въвеждането на правила, които гарантират равнопоставеност на производителите и опростяване на правилата за водене на регистрите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ