Фандъкова категорична: Спазвайте мерките, за да не оставаме вкъщи!

Йорданка Фандъкова

Мерките са леки, но трябва да се спазват, за да не се налага да си оставаме вкъщи. В София засега не се планира въвеждането на нови мерки. Сегашните са адекватни и достатъчни. Всеки ден ставаме все по-дисциплинирани. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ.

„От началото на седмицата в градския транспорт има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола от страна на полицията“, заяви Фандъкова.

Тя уточни, че маските навън трябва да се носят само когато не могат да се осигури дистанция от 1,5 м.

Фандъкова увери, че в момента не стои въпросът за затваряне на града заради разпространението на пандемията. За да се ограничи заразата, е важен контролът.

По думите ѝ най-важното е да запазим здравната система, да запазим възможността медиците да ни лекуват и изисква много сериозна дисциплина и отговорност от всеки един от нас.

Попитана какво е състоянието на общинските болници, Фандъкова заяви, че то е стабилно, осигурено им е финансиране. „Нашата грижа е в общинските болници да са снабдени с всичко“, уточни още кметът.

„В 3 от общинските болници имаме COVID отделения, увеличени са и местата, проблемът е с осигуряване на медицински сестри и лекари специалисти на места“, допълни още тя.

Фандъкова уточни, че като част от мерките за справяне с пандемията е и пускането на допълнителни влакове на метрото, за да се намали струпването на хора в пиковите часове. „Ще се следи и за маски във вагоните“, каза градоначалникът на София.

Що се отнася до състоянието на столицата, кметът заяви, че се увеличава с 1,4 млн. лева бюджета за осветлението в града, увеличават се и парите за строителството на детски градини. „Нашата работа е да гледаме във всички посоки. Трябва да спазваме правилата, но и да помагаме на икономиката. София е най-голямата икономика в страната, а кризата ѝ се отрази безспорно. Можем да се похвалим, че този месец наетите лица са повече от освободените“, каза тя.

На въпрос за електронното обслужване на общината, тя заяви, че от данъците през удостоверение за детска градина до всички документи, издавани от общината – могат да се случат онлайн.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ