Бисер Петков разкри извънредна новина за месечната помощ за децата!

Бисер Петков

Предвиждаме нова месечна помощ за децата. С нея децата ще получат специална подкрепа от държавата. Става дума за деца, останали без родители и такива, които не получават наследствена пенсия за починал родител. Разбира се, друго условие е тези деца да посещават детски градини или училище, като тя ще се изплаща до навършване на 18 или 20-годишна възраст, ако продължават да учат. Това заяви социалният министър Бисер Петков пред журналисти в Министерския съвет.

По отношение на размера на помощта министърът заяви, че той ще бъде определен от Закона за бюджета за съответната година, но увери, че ще бъде в по-голям размер от досегашните персонални пенсии, които са в размер на 113 лв.

Петков посочи, че по разчети на министерството около 2700 деца в момента получават персонални пенсии, като е тяхно решението дали ще пожелаят да се възползват от новата социална помощ. Той добави още, че от новата помощ могат да се възползват потенциално около 5600 деца.

,,Тази месечна помощ ще се отпуска на база на доходен критерий, който ще бъде съобразен с доходния критерий за другите месечни помощи, който се определя ежегодно с бюджета. Сега е 450 лева месечно, който е в няколко пъти по-голям от гарантирания минимален доход“, поясни Бисер Петков.

,,Предвиждаме законът да влезе в сила от началото на следващата година“, каза социалният министър и добави още, че с този законопроект се прави първата стъпка за извеждане на нехарактерни за осигурителната система плащания, които имат социален характер, към системата на социално подпомагане.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ