Доц. Кунчев обясни подробно всичко за маските

Ангел Кунчев

Въпреки значителният ръст на заразени с COVID-19 в България, запазваме мястото си в класацията – в ЕС сме на 22-о място и на 4-то място на Балканите.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг в Министерството на здравеопазването във връзка с разпространението на COVID-19 у нас и по света.

Специалистът поясни, че по отношение на смъртността минаваме едно място назад – в момента заемаме 9-то място в ЕС.

„Не може да се каже, че териториално могат да се хванат закономерности с разпространението на К-19 у нас“, добави той.

„Много е остра кривата в 14-дневното заболяване. Продължава тенденцията за увеличаване на смъртността, но по-слабо в сравнение със заболеваемостта. Кривата на хоспитализираните – процентът на положителни с клинична картина е почти идентичен с предишните седмици. В интензивните отделения също няма големи разлики. Засегнатият медицински персонал е 1727, 513 са на домашно лечение, в лечебни заведения са 74. Този показател, сравним с европейските, оказва много силно вредно влияние върху дейността на лечебните заведения. И без това не ни достигат хора, а това утежнява картината още повече“, допълни той.

Доц. Кунчев обясни на кои места трябва да носим маски и къде това няма да бъде нужно.

По думите му маска трябва да се ползва по пазари, тържища, спирки, натоварени търговски улици, пешеходни зони, площади, пред банки, административни сгради, при провеждане на групови работни срещи на открито.

Той подчерта, че ключово е отстоянието.  „Естествено, че ако ходите сам на улицата или в парка, разхождате кучето или карате колело, няма нужда да носите маска“, категоричен бе доц. Кунчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ