Ето това е била голямата мечта на Божидар Димитров, която не успя да сбъдне! (СНИМКА)

Божидар Димитров

Дълги години професорът се бореше да възроди Морското училище в Созопол. Това му беше мечтата – да види професионалната гимназия такава – каквато беше тя преди. Това може би е единственото нещо, което професорът приживе не успя да постигне. Погледнете постройката, тъне в разруха. Надявам се някой ден и тази негова воля да бъде изпълнена. Това каза пред Флагман.бг един от най-близките приятели на проф. Божидар Димитров – Илия Илиев. Созополчанинът се качи на борда на кораба, от който изпълниха последната воля на историка – праха му да бъде разпръснат на в морето край града.

Двамата с проф. Божидар Димитров се познават от детските години, израснали са заедно. Били са съученици в Механотехникума в Бургас. Голямото им приятелство е продължило и след ученическите години.

Като млад проф. Божидар Димитров бе същото ученолюбиво и любопитно момче, какъвто бе до последно, спомня си Илиев.

„Когато през месец май т.г. в карнобатското село Искра Турхут Исмаил искаше да възстанови православната църква. Той се свърза с професора, за да получи подкрепа и успя. Останаха средства дори да се възобнови дворът на храма, където да се направи спортна площадка. Реставраторът поиска да кръсти площадката на Божидар Димитров, но професорът успя да го разубеди с думите, че човек, докато е жив, винаги може да стане за резил. Затова не е хубаво какъвто и да е обект да бъде кръщаван на жив човек. Защото после хората ще свързват обекта с името на един станал за смях човек“, разказа още той.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ