Деница Сачева проговори за детските добавки

Деница Сачева

С правото за детски добавки без подоходен тест, ние не даваме пари, а даваме права, смята министър Деница Сачева.

Пред журналисти във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година е около 15 милиарда лева.

В бюджета е предвидена 300 лева минимална пенсия, 1440 лева таван на максималната пенсия, пет процента увеличение по швейцарското правило от 1 юли и петдесет лева допълнително за пенсионерите, които ще се дават до края на месец март.

В социалните разходи към бюджета са предвидени и средствата от 120 лева за тези, които получават пенсия от 300 до 369 лева. Бюджетът за социални разходи е около два милиарда лева, като увеличението спрямо миналата година е с 653 милиона лева, посочи Сачева и допълни, че в това число основно влизат детските добавки без подоходен тест за следващата година, както и за помощите, които ще се дават за учениците от първи и осми клас.

Министър Сачева припомни, че за първа година помощта е въведена за децата в осми клас заради коронакризата и заради това, че са нужни допълнителни стимули за предотвратяването на отпадането от образователната система на деца след 7 клас.

Всеки родител, който желае да получава добавките без подоходен тест, трябва да подаде заявление в дирекциите за социално подпомагане, родителите от заможни семейства, които не искат да получават добавката просто няма да подават заявление, посочи Сачева и допълни, че за други семейства това ще е справедливо, защото са отпадали от възможността за помощи заради няколко лева разлика в задължителните стандарти.

Във Велико Търново министърът на труда и социалната политика участва във форум, организиран от КТ“Подкрепа“ за стреса в учителското съсловие и начините за неговото преодоляване, предаде БТА.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ