Експерт предрече катастрофа и поиска „зверски контрол“, щом българинът не вярва в COVID-19

Полиция, Цигани, Коронавирус

Имаме невярващо, безотговорно общество от една страна и държава, която не е в състояние да управлява професионално, качествено риска и пандемията. Това заяви в интервю пред БНР Петър Велков, математик, преподавател, експерт по управление на кризи. Според него са наложителни строги мерки за период от 3-4 седмици, „зверски контрол, след като нашето общество не вярва“, затваряне на нощните заведения, а университетите да минат в режим дистанционно обучение.

,,Липсата на контрол демотивира дори малката част на спазващите мерките. Проблемът с контрола е голям“, посочи Петър Велков.

Малко е несъразмерно да въведем маска на открито и в същото време да не затваряме заведенията. Хората да се подиграват, че ще ходят на заведения, за да могат да са без маска. Ако не вземем навременни мерки, сами се тласкаме към локдаун, последствията ще са по-големи в дългосрочен план, коментира Велков.

По думите му вървим към катастрофа, тъй като повечето решения в управлението на тази криза са политически, а не експертни.

Тоталната невяра, че има вирус, че той е опасен, българинът е свикнал постоянно да го мамят по много теми, да търси конспирацията, да търси лошото. При по-строги мерки ще има изключително силни протести. Опозицията по същия начин яхва настроенията. Много са малко тези граждани и политици, които подкрепят справянето с кризата по адекватен начин, изтъкна Велков.

,,Лекарите са на предела си, ще останем без медицински кадри, които системата е изграждала с години, а оттам ще дойде и вторична смъртност, защото няма кой да лекува хората от всички заболявания“, алармира накрая Петър Велков.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ