Огромни опашки пред лабораториите за PCR тестове у нас

PCR тест

Дълги опашки се извиват пред една от лабораториите за PCR тестове у нас. Обикновено обектите отварят в 07.00 ч., но пациенти се редят още преди това. На едно място са онези, които искат да разберат дали са положителни за COVID-19 и останалите хора, които си правят други кръвни изследвания. Това увеличава риска и те да се заразят, въпреки предпазните средства, които носят.

„Намаляват хората, които искат да се тестват заради пътуване в чужбина. Увеличават се контактните лица и тези с оплаквания. Доста често имаме масови изследвания на фирми заради болен от персонала“, обясни пред Нова тв Недялко Калъчев, директор на частна лаборатория.

По думите му на ден се изследват около 300 души. „По примера на колеги от Западна Европа решихме да изнесем работно място само за взимане на проби за коронавирус. Предстои да го оборудваме и да започне работа“, каза още Калъчев.
Той коментира как и кога ще бъдат издавани направления за PCR тестове.

„Все още няма договор между Лекарския съюз и касата. Говори се, че вместо да се правят PCR тестове, ще се правят тестове за антитела. Положителният такъв тест не се нуждае от препотвърждаване. Проблем има с отрицателните проби. Когато имаме пациент, който е в началото на заболяването, е възможно бързият тест да не улови коронавируса“, поясни Калъчев.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ