Емил Димитров разкри кои язовири са проблемни

емил димитров ревизоро

Трите язовира – „Ястребино“, „Тича“ и „Камчия“, са проблемни, обяви на парламентарен контрол министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му останалите изкуствени водни басейни са в добро състояние.

От началото на годината са наложени ограничения на яз. „Камчия“, посочи екоминистърът. Освен това Министерският съвет е взел решение два язовира да подпомогнат битовото водоснабдяване на Бургас. Според Емил Димитров язовирът има количества за 8 до 10 месеца.

„По-добро е състоянието на яз. „Тича“, който има количества за 20 месеца, но се ограничава, защото е за питейно-битови и земеделски нужди“, коментира екоминистърът. Той припомни на депутатите, че яз. “Тича“ също е резервен за град Шумен, но се ползва като основен. Вече са осигурени и пари за пречиствателна станция и за довеждащ водопровод към града.

Министър Димитров изтъкна, че яз. „Ястребино“ е земеделски язовир, но ситуацията с него се усложнила, понеже „е закачен“ преди 20 години към град Антоново, който ползва 20 хил. кубика месечно.

„Ние държим язовир 12 млн. кубика, който ще стигне за 50 години на този град за питейно-битови нужди, но не го даваме на земеделците, а той е земеделски“, недоумява екоминистърът.

По оценки на ведомството му всички други язовири са в добро състояние, с изключение на тези, които се ползват за напояване.

Друга група язовири – „Дяково“, „Студена“, „Калин“, „Боровица“ и „Карагьол“, са пълни, но при тях има проблем с балансирането да не прелеят, увери министърът.

Данните на МОСВ сочат, че между 76 и 98% са обезпечени водните количества в язовирите „Искър“, „Бели Искър“, „Среченска бара“, „Христо Смирненски“ и „Йовковци“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ