Ето с колко увеличават парите за лични асистенти

Пари

„Личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори. Във връзка с предлаганото от нас увеличение на минималната работна заплата, ще се увеличат и възнагражденията на личните асистенти. Т.е. за 8 часа работа от около 730 лв. сега, следващата година те ще получават 930 лв. за 8 часа работа“, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която представи проект за промени в Закона за личната помощ, предаде БГНЕС.

Като мотиви за предлаганите промени Сачева посочи, че целта е законът да стане по-приложим, а слабостите да бъдат отстранени.

„Законът за личната помощ трябва да действа съвместно със Закона за социалните услуги“, каза Сачева.

„Средствата за 2021 г. са над 214 млн. лева за лични асистенти, а по Закона за социалните услуги сме заложили още 85 млн. лева също за асистентска услуга. Така че от 2021 г. асистентска услуга ще може да се предоставя както по Закона за личната помощ, така и по Закона за социалните услуги.

„Законът за личната помощ е за всички групи хора с увреждания, едва 8% от ползвателите на този закон са деца, а 40 на сто от хората, които го използват са хора над 65-годишна възраст“, добави Сачева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ