Кирил Ананиев проговори за новия бюджет

Кирил Ананиев

„След като качихме проектобюджета на сайта на Министерството на финансите, чух толкова много неща от колеги икономисти, които вероятно не са успели да прочетат внимателно 250-те страници. Тази средносрочна бюджетна прогноза беше разработена в ситуация, в която редица държави се водят от пандемията. Този бюджет има ясно изразени приоритети. За съжаление, това е пандемичен бюджет. В него са заложени 3 млрд. лв. за мерки срещу разпространението на коронавируса. Още в програмата от 2017 г. поехме няколко ангажимента. Решили сме структуроопределящи неща, бюджетът е балансиран между Covid мерките и необходимостта от реформи в отделните системи.“ Това заяви пред БНР финансовият министър Кирил Ананиев.

Той обясни, че един от поетите ангажименти и бил ежегодно повишаване на доходите на хората в публичния сектор. „Това се отнася също и за вдигането на минималната пенсия от 250 на 300 лв. Това е заложено от 2017 г. и въобще не можем да говорим за предизборна мярка. Дългът нараства, но в страницата на Евростат може да се види другите държави как взимат далеч по-големи заеми“, каза министър Ананиев.

Ананиев допълни, че се предвиждат сериозни разходи за обновяване на училищните кабинети. „Освен това, увеличава се финансирането за разширяване на достъпа до висшето образование. За пръв път има и увеличаване на заплатите в общините. Вие си спомняте колко бяха ниски и как трябваше да разчитаме на хора с 600-700 лв. заплати. Ние имаме визия как ще се развива държавата през следващите 3 години. Говорим за 3-годишна прогноза, а не за популизъм“, обясни Ананиев.

Той коментира и мерките срещу разпространението на COVID-19.

„Постъпихме доста балансирано, за да съхраним здравето на хората и в същото време икономиката да работи. Каквито и забрани да излязат, ако няма да самодисциплина, ефектът няма да е добър. Това не е отговорност на здравния министър само, а на целия кабинет, както и на всички нас“, каза Ананиев.

„Проблемът с недостиг на медици не е от вчера, а от десетилетия и нямаше как да се реши на 8-ми март, когато беше регистриран първият случай на коронавирус у нас. Това, което е зависело от мен, съм направил и мисля, че проф. Ангелов ще продължи тази политика. Вече е направена първата крачка за увеличаване на приема в медицинските университети“, каза още финансовият министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ