Извънредно! Шест области спират плановите операции и приема на пациенти!

4

Според заповедта на министъра на здравеопазването се спира плановият прием и плановите операции в болниците, където заболеваемостта е над 120 души на 100 хиляди. Заповедта влиза в сила от днес.

Това са червените области – София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен, съобщи bTV.

В други области продължава приемът, но се преустановява само плановата оперативна дейност.

Забраната за планов прием и операции не се отнася за трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията.

„Не бива да имаме спиране на свободното движение, хората със заболяване не трябва сами да преценят как да постъпят – дали да ходят, дали не. Потърсете лекаря, той ще реши кое е най-добре за вас“, заяви Андрей Марков, управител на „Аджибадем Сити Клиник“.

Със 100 заболели на 100 хиляди население, Кърджали влезе в оранжевата зона, което спря плановите операции в болниците. „Ако евентуално състоянието на пациентите, които са предвидени за планови операции, се влоши, съвсем нормално е тази операция да бъде проведена“, каза д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ- Кърджали.

Всички лечебни заведения в областите с най-висока заболеваемост са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат, гласи заповедта. В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 000 този процент е 5.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ