Професор разкри дали ваксината срещу грип може да ни предпази и от COVID-19

Проф. д-р Ива Христова

Ваксината за грип е специфична и тя не може да ни предпази от коронавирус, обясни проф. Ива Христова зам.-директор на НЦЗПБ пред bTV. Грипът обаче си е сериозно заболяване, което разклаща цялата имунна система и здравен статус, като организмът става много по-податлив на всички инфекции, включително и на COVID-19.

Държавата прави поръчка за противогрипни ваксини една година предварително, а в България традиционно имунизационното покритие е слабо, обясни тя бързото изчерпване на ваксините срещу грип.

„Огромният интерес е заради COVID. Само че миналата година нямаше такава идея. И независимо, че бяха поръчани десетки хиляди повече дози – се оказа, че ваксините не са достатъчни“, обясни проф. Христова. По думите ѝ държавата води преговори за осигуряването на още бройки.

По думите ѝ у нас от години има кампания, която осигурява безплатни противогрипни ваксини за лицата над 65 г., като за 2020 г. са поръчани повече бройки в сравнение с миналата година.

„Сред хората, посещаващи нощни заведения, има най-голям процент на заразени с COVID-19. Няма много епидемиологични взривове в нощни заведения, но където има – процентът е твърде висок, 41%. Това е най-високият процент в сравнение на офиси и предприятия“, обясни експертът защо се е стигнало до мярката със затварянето на нощните заведения в София и други градове в страната.

По думите ѝ ако след две седмици спадне процентът на новозаразени, заведенията ще се отворят, но ако има ръст – те ще останат затворени.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ