Шефът на „Пирогов“ разкри какво е състоянието на заразения с COVID-19 Борисов

Бойко Борисов

Пациент с дихателна недостатъчност задължително трябва да се приеме в болница. Така директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира случая с починалия в Плевен мъж със задух, след отказ на болница да го приеме заради липса на PCR тест и свободни легла в буферна зона.

„Трябва да се спре клъстърното разпространение от пациенти, които първо са били с отрицателен тест за коронавирус, но после стават положителни“, коментира проф. Балтов спирането на плановия прием в болници в области с ръст на заразените. Той уточни, че няма да се спира лечението на онкологично болни, майки или да се прекратяват спешните операции.

60 души от персонала на „Пирогов“ са активно болни с коронавирус. Новият медицински персонал е 332 души само за седмица. Рискови са медиците, които са извън ковид-отделенията, защото там защитата е по-ниска, заяви директорът на болничното заведение пред Нова телевизия.

Състоянието на Бойко Борисов е стабилно, лекува се в домашна обстановка. Колегите от ВМА ще го лекуват. Премиерът е под стриктен лекарски контрол, разкри проф. Балтов. Борисов има основните симптоми на коронавируса – температура, слабост в мускулите, общо неразположение.

Шефът на „Пирогов“ бе категоричен, че карантината на всеки контактен със заразен трябва да е 10 дни. „Както се пишеше, че Радев е заразил полският президент Анджей Дуда, то се оказва, че българският държавен глава е бил контактен на заразения Дуда. Според мен трябва карантина“, коментира проф. Асен Балтов.

„Самоизолацията е важна когато човек не се чувства добре, има температура и неразположение. Нека хората да го мислят“, призова шефът на „Пирогов“.

„Процентите на заразените растат и явно няма да спират“, коментира проф. Балтов пикът на заразени в България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ