Нинова, моли се да оцелееш! Румен Гечев и двама депутати бесни на Корнелия за постове

7 Dni Bulgaria26.10.2020
корнелия нинова, румен гечев

Новите съвети в БСП, които мнозина в партията нарекоха „кабинет в сянка“ заради преповтарянето на състава на третото правителство на Бойко Борисов, ще се окажат следващата ябълка на раздора в левицата преди парламентарните избори. А причината е в т.нар. големите губещи, които доскоро бяха увещавани от преизбраната лидерка на социалистите Корнелия Нинова, че ще получат най-високи постове в партията и в бъдещото редене на листите за вота.

Румен Гечев, Манол Генов и Филип Попов са знаковите лица в партията, които останаха вън от играта и вместо тях начело на съветите застанаха по-млади, но и по-слабо известни лица. От няколко дни на „Позитано“ 20 пък се усещало напрежение заради въпросния подбор на Нинова, който според запознати щял да резултира в опасно отмъщение от страна на изританите от активната БСП политика, а както се подозира – и от водаческите места в списъците догодина.

И тримата посочени висши социалисти бяха сред най-основните поддръжници на Нинова по време на предизборната й кампания за безпрецедентния първи пряк избор на председател, а само месец по-късно останаха с пръст в уста при реденето на постовете.

Източниците на Lupa.bg в централата твърдят, че бившият вицепремиер на Жан Виденов е „загубил“ мястото си като шеф на финансовия съвет, защото Нинова директно му казала, че носел негативи в обществен план. Макар Гечев да е на „ти“ с финансите и икономиката от близо 4 десетилетия, тя избра да довери политиките на червените на далеч по-младия Орлин Ваташки.
Куриозното в случая било, че в предишния й мандат той се е явявал на заседания на Националния съвет едва 2-3 пъти.

Манол Генов пък бих „натирен“ заради делата, които все още висят срещу него, по обвиненията за купуване на гласове в родния Асеновград.

Най-любопитна все пак обаче остава историята на доскорошния любимец на Нинова – депутата Филип Попов, който се озова със свалено политическо доверие от собствената си организация във Видин. Зад кулисите се говори, че Попов е ядосал Нинова на конгреса, когато тя разбрала, че той си е позволил да фалшифицира протокол от делегатско събрание. Освен това тя му обяснила, че временно няма място в първите редици на партията и заради някои негови издънки в парламентарната група, които го били уличили в слаба юридическа подготовка.

Заради тези рокади пък твърдата опозиция в Столетницата вече започнала да ухажва тримата загубили и да ги насъсква за действия срещу ръководството на партията.

Вече все по-упорито в червените редици се говорело, че онези, които са в състава на Изпълнителното бюро щели да получат първи места в листите, а шефовете на т.нар. бесепарски министерства „в сянка“ – предложения за постове по ведомствата, в случай, че левицата успее да се домогне до властта в рамките на коалиционен модел след парламентарния вот.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ