Ужасът няма край: Две учителки починаха, покосени от коронавируса!

Коронавирус

49-годишна учителка от Професионалната гимназия по обществено хранене и химични технологии “Асен Златаров” в Шумен почина в интензивнното отделение на МБАЛ – Шумен след усложнения от COVID-19.

Черната вест потвърди директорът на учебното заведение Веселин Тодоров. С коронавирус е и сестрата на починалата, също учителка в гимназията, но нейното състояние е относително добро, предава shmoko.bg.

Людмила Иванова се почувствала неразположена на 16 октомври. Тя и сестра ѝ, която е учител в същото училище, имали температура и кашлица. Директорът на гимназията Веселин Тодоров освободил и двете от работа.

На другия ден вече било потвърдено, че Людмила Иванова е с коронавирус. Миналата седмица във вторник е постъпила за лечение в МБАЛ-Шумен, но лекарите не са могли да я спасят. Иванова е имала диабет. В момента сестра ѝ е под домашна карантина.

“Четири са до този момент случаите на учителите с положителен тест за коронавирус. Един оздравя, но колежката нямаше този късмет.” – разказа буквално през сълзи директорът  Тодоров.

49-годишната Людмила Иванова и сестра й Ивелина, на 46 са завършили “Специална педагогика” и двете работели с деца със специални образователни потребности в гимназията. По-миналия петък се почувствали зле, имали температура и кашлица.

“Дойдоха, казват ми г-н директор, заминаваме на изследване”. Това станало на 16 октомври. На 20-и Людмила влязла в болница, там състоянието й се влошило и в събота я свалили в интензивното отделение. В неделя вечерта въпреки медицинските грижи починала.

“Сестра й е под карантина в къща в село близо до Шумен, вчера ходих да й занеса храна, защото нямат други близки, родителите им са починали.” Ивелина е по-добре, Людмила е прекарала заболяването по-тежко, защото имаше и съпътстващо заболяване диабет.” – обясни Тодоров.

В понеделник на проверка в гимназията бяха експерти от РЗИ и РУО в Шумен. Според техните предписания в петък ще бъде извършена пълна дезинфекция на учебната сграда.

Към момента нито едно дете от гимназията не е дало положителен резултат, само две са под карантина, но заради положителни тестове в семействата.

PCR тестове на персонала и учениците няма да бъдат направени, тъй като сумата е непосилна за бюджета на гимназията.

Коронавирусът е взел втора жертва в учителските среди в Североизточна България в неделния ден. В резултат от заболяване от COVID-19 в болницата в Разград е починала 49-годишната преподавателка Ценка Петкова, съпруга на шефа на местния Регионален инспекторат по образованието Ангел Петков, съобщи сайтът razgrad24-7.com.

Петкова е учител в ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ в града. Още в първия момент, в който се почувствала зле, преподавателката излязла в болнични и била поставена под карантина.

Диагнозата й била поставена по-късно и нямало контактни с нея ученици и колеги. Изолиран с карантина бил единствено съпругът и. През миналата седмица състоянието на жената се усложнило и се наложило да бъде хоспитализирана, а в неделя починала.

Преди седмица бе съобщено, че е починала обичана преподавателка от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище. Жената, на възраст над 60 години, получила скоротечна пневмония. Заради разрастването на заразата училищата в Търговище минаха на онлайн обучение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ