Съдът удари поредно протеже на Цветанов за измами! А Цецо го гласеше за министър…

7 Dni Bulgaria26.10.2020
александър манолев

Административният съд е потвърдил, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е в конфликт на интереси. Протежето на Цветан Цветанов нашумя покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а ползвани като частни имения.

В записите, изтекли това лято в публичното пространство, за които прокуратурата проверява дали наистина са на премиера Бойко Борисов, се чува как някой с глас като неговия казва: „Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те“.

Междувременно Манолев беше пратен на съд, а антикорупционната комисия КПКОНПИ излезе с решение, че той е в конфликт на интереси покрай къщата за гости и му наложи 10 хил. лв. глоба.

КПКОНПИ откри, че докато е бил зам.-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд „Земеделие“, който е диспечер и контрольор на средствата от ЕС по програмата за развитие на селските райони, финансираща строителството на обекти за селски туризъм. Прокуратурата пък твърди, че Манолев е действал с подставено лице за къщата си за гости край Сандански  – формално получател на средствата е фирма на Ана Димитрова,  дъщеря на детегледачката на сем. Манолеви. Освен това стана известно, че Димитрова е представяла неверни документи, че е земеделски производител, за да ползва европомощите.

За къщата са отпуснати 391 160 лв.

„От 5 май 2017 г. до момента на освобождаване на 18 април 2019 г. от длъжността заместник-министьр на икономиката и член на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ Манолев е притежавал всички възможности за упражняване на влияние на всички структурни звена в ДФ „Земеделие“, като голяма част от посочения период съвпада с петгодишния мониторингов период върху последващото изпълнение на договора за къщата за гости“, се казва в съдебното решение.

Съдът допълва, че за това време областната дирекция на фонда не е наредила нито една проверка в свързаната с Манолев къща за гости. „Това представлява сигурна индиция, че Манолев като член на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ е действал в частен интерес на свързаната с него фирма, при наличие на всички възможности като лице, заемащо съответната висша държавна позиция и е използвал същата, за да окаже влияние върху съответните лица, на които е възложен контрол“ приема съдът.

Манолев вече е обжалвал това решение пред Върховния административен съд, където делото му ще се гледа на 3 ноември.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ