Възможно ли е да се заразим с коронавирус от храната?

Attachment5-resize

Няма данни за лица, инфектирани с коронавирус чрез храна. Счита се, че консумацията е безопасна, но при едно условие – спазване на добрите хигиенни практики като пазаруване с маска, дезинфекция на ръчете, поддържане на чистота в магазина, така и след това вкъщи. Това заяви началникът на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве проф. Веселка Дулева.

Пред bTV тя каза, че върху повърностите вирусът може да преживее около 3 часа, като даже тези резултати са постигани предимно в строго контролирани откъм светлина, температура и влажност условия.

„Затова при желание можем да правим 3-часова домашна карантина на закупеното от магазина, а след това плодовете и зеленчуците да се мият под течаща вода без сапун и дезинфектант“, посочи още експертът.

Тя потвърди, че няма храна, за която е доказано, че спира коронавируса.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ