Акад. Петрунов разкри 7 много важни неща, които са задължителни срещу COVID-19

Академик д-р Богдан Петрунов

Сега е времето, когато не сме болни, когато сме клинично здрави, да стимулираме нашия вроден, естествен имунитет. Не трябва да се разчита на имуностимулиращи препарати, когато вече сте развили клинична картина.

Това подчерта имунологът и алерголог академик Богдан Петрунов в телевизионно интервю.

„При зараза с COVID-19 настъпва т.нар. цитогенова буря, която е токсично явление за организма. Но докато сме клинично здрави, е изключително важно да стимулираме имунитета“, каза той.

Ученият препоръчва: имуностимулиащи препарати, хранителни добавки, витамин С, витамин D, витамин А, цинк, магнезий.

Витамин Д – в определените дози (от 500 до 1500 нанограма на милилитър) е напълно полезно и утвърдено като мярка.

Витамин С – той има тромботична активност, затова трябва да сме внимателни с неговото приемане.

Академик Петрунов сподели още, че стресът също оказва голямо влияние на имунната система. За това как ще протече заболяването има значение колко голям вирусен товар ще попадне в организма.

„Категорично е доказано, че маските и шлемовете намаляват вероятността от заразяване с COVID-19 с не по-малко от 30%. Разбира се, трябва да носим маски. Това е единственият начин да се предпазим при липсата на лекарство и ваксина.“

„Колективният имунитет се изгражда бавно и трудно. Последно проучване върху 12 000 души във Франция показва, че едва 5% от хората са изградили антитела в края на изследването“, сподели актуални данни ученият.

По отношение на битовата активност академикът препоръчва висока хигиена.

Храните, които могат да ни помогнат за имунитета, са съдържащите витамин C и антиоксиданти – лимони, всякакви свежи плодове и зеленчуци. Академикът препоръчва също чист въздух на открито и спорт.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ