Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил от маската, тя пази от коронавирус!

Тодор Кантарджиев

Най-важното нещо е контролът на мерките и това, че хората трябва да са с маски. Никой не се е задушил. Всеки знае, че не е приятно да се носи на носа. Когато някой дойде с маска при мен и говори от метър и половина с мен – то знам, че ми пази здравето. Маската може да те предпази, но зависи от качеството ѝ.  Ако разговорът е спокоен, то ти трябва час, за да се заразиш. Трябва да се спазват и четирите Д-та. Да не се предозира с витамин  D и да не се прекалява с имуностимулатори. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на Министерството на здравеопазването.

Той добави, че ако някой е болен и ти си с маска, тя може да те предпази с 30 и повече процента.

По думите на проф. Кантарджиев контролът трябва да е засилен при трудовите колективи. Първите случаи да се хващат и да се изолират.

„Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия за коронавируса. Нещата се преекспонират. Хората се подтиснаха. Най-важен е контролът и самоконтролът“, подчерта още той.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че БАБХ трябва да контролира да се носят маски в хранителните магазини.

„Не бива да разчитаме само на служителите от РЗИ, а и БАБХ. Всичката храна, която се приготвя за кетъринг, трябва да е при спазване на хигиенни условия, защото хората, които си поръчват храна от ресторанта за вкъщи, трябва да са сигурни, че е добре пакетирана и не е опасна за здравето. За пиците имаме микровълнови печки. Две минути микровълнова печка, няма коронавиру“, заяви той.

Що се отнася до транспорта – метро, градски транспорт, междуградски транспорт, докато може винаги пътуването трябва да се осъществява на отворен прозорец и носене, разбира се, на маски, което с пъти намалява вероятността да се заразиш.

„В автобусите трябва да има маски, често дезинфекциране на ръцете и отворени прозорци, докато издържим“, обясни още професорът.

„Преди седмица в New England Journal of Medicine се заговори за нещо, което през пролетта беше намекнато в публикации от Германия. Германците намекнаха, че хората, които са се заразили на събирания, при близък контакт с много хора, имат много тежка инфекция. Сега излиза статия, в която се казва, че когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш без клинични прояви на заболяването“, каза още специалистът от Националния оперативен щаб.

„Това е много вероятно и много логично. Хората, които не носят маска трябва да се замислят. Защото август и септември, когато хората ме видеха с маска на закрито, ми се подиграваха. Явно ме чувстваха доста близък, заради многото ми нежелани медийни изяви“, разказа той и отново призова да носим маски и да спазваме дистанция.

Кантарджиев е категоричен, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове.

„Антигеннте тестове – в момента са много актуални за доказване на коронавируса. Не са чувствителни колкото PCR – тестовете, но PCR става след ден. А сега лабораториите са натоварени и ще става след два-три дена“, посочи проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев каза, че засега тестовете у нас доказват инфекцията в момента, в който човек може да заразява. Сега се обсъждало дали тези антигенни тестове да бъдат възприемани като окончателни, както PCR теста.

„Това е първият скрининг за коронавирус, трябва да го има в приемните отделения на всички болници и в Спешна помощ“, подчерта той.

През ноември месец започва циркулацията на грипните вируси паралелно с коронавирус. Епидемичното разпространение на грипа е декември, а пикът януари-февруари. Има бързи тестове, които веднага могат да установят дали си с грип или с коронавирус. Те не са фантастично скъпи, около 30-ина лева струват. От санитаря до професора ги прави.  Най-важното при тези тестове е правилното взимане на материал от носоглътката.

Те не са по аптеките, защото не са за домашна употреба, каза проф. Кантарджиев.

Той заяви, че вчера референтната лаборатория  е  414 теста, от които 161 положителни, тоест 38,8%. Повече от всеки трети материал. Това са тестовете от болниците и РЗИ-тата на 15 области в държавата.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че очилата с диоптър също предпазват и който носи, е хубаво да ги слага по време на работа. По думите му както маската пази, така и очилата пазят, тъй като заразяването често пъти става през очната лигавица.

Другото важно нещо, което се прави, е тестването на преболедувалите хора за антитела. Първите антитела се появяват в кръвта на десетия ден от проявената клиника на заболяването. Ако на 40-ия ден след прекарване на заболяването имаш антитела, то можеш да станеш донор на плазма, обясни още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ