Уведомяване със СМС на заразените с COVID-19 и техните близки

SMS

Обмисля се уведомяване чрез SMS на заразени с COVID-19 и на контактните им, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на редовния брифинг на НОЩ.

По думите ѝ идеята е до няколко дни всички лаборатории, в които се правят тестове, да могат да въвеждат в система и телефонните номера на изследваните лица. Тази информация автоматично ще се изпраща и на РЗИ, които ще започват да издирват контактните лица, които също ще бъдат информирани с SMS.

„Информацията за заразените достига до нас чрез Националната информационна система. Тогава извършваме епидемиологично проучване и определяме контактните лица и ги карантинираме. При ситуация с хиляди с положителни резултати и много контактни лица, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация“, обясни д-р Илонка Маева, която ръководи временно Столичната регионална здравна инспекция.

„В момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни. За да не се губи това време и да не остават вирусоносители, които не са под карантина, могат да се ползват бързи тестове като първи скрийнинг, особено в колективи“, проф. Тодор Кантарджиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ