Здравният министър с много важна новина за PCR тестовете и направленията от личните лекари

костадин ангелов

Студенти и ученици от гимназиалните класове учат онлайн за две седмици. Възможно ли е и студентите по медицина да учат дистанционно и доколко ефективно е подобно обучение? В „Денят започва“ по БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира, че връщането на студентите в университетите крие рискове и според последните проучвания една от основните причини за бързото разпространение на вируса е именно присъственото обучение.

„Основният принцип, към който сме се стремяли е извеждането на студентите от обучение в електронна среда, е именно присъствената форма на обучение в затворени пространства. Това е частен случай за провеждане на практика на отрито, нещо, което не е включено в нашата заповед, така че не смятам, че има проблем тази практика на открито да бъде организирана и да бъде проведена, тъй като тук рискът от разпространение на заразата на открито е минимален, т.е. ако се носят правилно маските, да покриват устата, да покриват носа по начини, по който се опитваме в нашата заповед, считам, че тази практика може да бъде проведена“, каза проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването.

„Не считам, че за две седмици – това е дължината на един болничен лист, бихме могли да застрашим такава една учебна година“, категоричен бе той.

Министърът на здравеопазването призова да не се говори за дълги сценарии, „нашата цел е да контролирането на инфекцията и намаляване на натиска върху лечебните заведения“.

По думите му обучението по медицина в дистанционна среда има своите недостатъци, но според проучвания заразата в много държави се увеличава от започването на обучението на ученици и студенти.

Проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването се включи и извънредно по телефона в ефира на Нова тв.

До края на другата седмица ще има електронно направление, посочи той.

Важного е да се следва една система. Антигенните тестове все още не са валидирани в България, посочи той.

За всеки със симптоми PCR- тестът е безплатен, подчерта той.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ