100 медици от „Пирогов“ са заразени с COVID-19

Пирогов, Коронавирус

Заразените медици в „Пирогов“ са вече 100. Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите. Вчера през спешния център са преминали 70 души с COVID-19, разказа пред БНТ директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

Според него личните лекари могат да се включат активно в борбата с коронавируса и голяма част от натоварването на болниците да бъде намалена. Джипитата може да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента, смята той. Частните болници вече взимат участие в борбата с вируса.

Проф. Балтов каза, че в „Пирогов“ доброволците ще бъдат не в COVID зоните, а примерно дезинфектори и целта е да са на места, не толкова засегнати от коронавирусна инфекция, но при „едно дифузно разпространение, което има в момента в София, едва ли някой може да бъде 100% застрахован“.

Той каза, че в момента на лечение в „Пирогов“ са 90 пациента с коронавирус и 5, които са на интензивна терапия – интубирани в реанимация. „Отделението е пълно, но то е пълно динамично, защото всеки ден се изписват и приемат пациенти“, отбеляза Балтов.

„Смятам, че много повече трябва да се тества и бързите антигенни тестове ще направят точно това и затова и искаме да ги популяризираме и да бъдат взети във всички болници, защото бързият антигенен тест дава една много добра картина. Той ни позволява да направим триажа на пациента в рамките на от 15 до 20 минути“, каза той



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ