Професор: Много хора, без да са тествани, вече носят вируса

Проф. Генчо Начев

В началото на кризата политическите решения, които се взеха, бяха изключително навременни и точни. България се сочеше за пример като държава, която е позволила най-слабо разпространение на тази инфекция. За съжаление след това мерките се облекчиха и виждаме до какво води това. Март беше добре, но октомври е зле, защото фактите са такива. Гледам общата бройка на заразени и тя е установена от резултат на PCR изследвания. Това не е истината, а само върха на айсберга. Много хора без да са тествани носят вече вируса. Обхващането на населението обаче е много по-сериозно, защото на нас само тези цифри са ни известни. Стигна се дотук, защото не сме дисциплинирани и в началото се даде възможност за много мнения. Това заяви директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев в интервю за предаването „Тази събота“ по bTV.

,,Слава богу вече един месец след изписването ми се чувствам добре, мисля, че тежкият период мина. Единственият ми симптом беше кашлицата. Нямах температура над 36.9 градуса. Имах лесна умора и задух, но никой от другите симптоми. Беше трудно, но има и хора, които го преживяват още по-тежко ни влизат в интензивни отделения, при мен не се стигна дотам“, посочи той.

,,В такъв момент човек си прави равносметка и си мисли, че ако нещо се случи, е оставил много неподредени неща в живота си. Много е важно човек да не губи вяра в такъв момент и да не изпитва нихилистични чувтсва, а да е борбен. След всичкото това психично изживяване човек се настройва за нов живот и преосмисля ценностната си система. Дадох си равносметка, че не съм бил винаги достатъчно добър към околните и преосмислих, че мога да дам повече на обществото и че трябва да се опитам да бъда по-добър“, заяви проф. Начев.

Лекарството „Ремдесивир“ го нямаше в България още когато ме лекуваха с него. При мен лечението беше ефективно, а беше включен на 9-ия ден. Колкото по-рано се започне с него, ефектът от лечението е по-добър. При мен имаше ефект. Даже се колебаеха дали да го включат заради странични ефекти. Подписах се, че искам да се включи и имаше ефект, каза още Начев.

В България всеки разбира от всичко и всеки си позволява без да се замисля от последствията, даде се трибуна на хора, които бяха против мерките, а не трябваше. Ние сме на крайностите – или създаваме паника, или неглижираме всичко и си казваме, че нас няма да ни хване, допълни Начев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ