Говорителят на Спешна помощ се разплака в ефир заради случващото се с COVID-19

Катя Сунгарска

Цялата служба на Центъра за спешна медицинска помощ работи от началото на пандемията и колегите ми са на прага на изтощението. Само за вчерашната 12-часова смяна – от осем сутринта до осем вечерта, имаме 418 повиквания, от които 200 са за COVID-19, а хоспитализациите са едва 16. Това заяви в сутрешния блок на БНТ говорителят на „Спешна помощ“ Катя Сунгарска.

,,За да се изпълнят тези адреси, една линейка трябва за един час да посети четири адреса, което е напълно невъзможно. Накрая се получи така, че за нощната смяна останаха 101 адреса от дневната. Ресурсът ни е твърде малък, за да обосновим звено, което да обслужва само COVID адресите. Освен това след всеки COVID адрес линейката трябва да се върне в болницата, за да се дезинфекцира поне един час“, разясни Сунгарска.

Нещата станаха много трудни. Над 50 000 вече са заразените поради невъзможността на личните лекари да ходят на посещения на домашен адрес. Заразата върви, всеки ден чуваме цифрите, а зад всяко число стоят няколко съдби. Нашата система е напрегната вече почти година. Трябва да разберем, че всички сме едно общество. От другата страна на бариерата стои невидимият враг, който сее смърт, сподели още тя.

Лекарите изнемогват, те са човешки същества и не може да се издевателства над тях. Дискотеките и ресторантите могат да поизчакат, а не постоянно да се търси вина у лекарите, линейките, политиците, управляващите… не, всички сме виновни, защото още лятото ни предупреждаваха да се готвим за тежка есен. Колективната безотговорност я плаща всеки един от нас. Така че моля ви да спрете с тази безотговорност! Дори вчера прочетох на няколко места, че нямало вирус, че всичко било световна конспирация. Аз от началото на пандемията нося маска и не се чувствам роб, а отговорен човек и не – не си спирам притока на кислород в мозъка, носейки маска, коментира емоционално и през сълзи Катя Сунгарска.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ