Разсипаха Мангъров и Румен Радев: Егоистични крадци на слава в тревожни времена

7 Dni Bulgaria01.11.2020
мангъров

Промените в живота ни заради коронавируса със сигурност ни тревожат. Едни от нас могат да контролират това, други – позволяват паниката да ги завладее. Затова днес повече от всякога е важно как се говори публично за COVID-19.

От древни времена при криза обществата са се консолидирали, а при нас става точно обратното – всеки се спасява сам“, коментира ситуацията у нас психологът Росен Йорданов по Би Ти Ви. По думите му при нас липсва лепилото, което слепва обществото – доверие и солидарност. И това се вижда в говоренето на институциите и на отделни специалисти.

Психологът говори за „егоистичните мотви на някои“. „Например доц. Мангъров изживява своята година на слава, но не си дава сметка, че ерозира доверието, което е най-важното в моменти на криза“, обясни психологът.

Според Росен Йорданов хората, които не спазват правилата, се опитват да възстановят контрола върху ситуацията, но зад бунта им се крият много страх и неувереност. „У нас витаят обичайните съмнения, че законите не са за всички. Това в момента много ни пречи – мислим си, че пак трябва да се справяме поединично“, каза още психологът.

„Често се споменава фразата „обединител на нацията“. Какво означава това. Че президентът трябва да представлява идеята за доверието, за реципрочния алтруизъм, за грижата за всички. А той показва системно, че не се интересува от всички, а от една група хора.“, каза Росен Йорданов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ