Ето кога карантината е 10 дни и кога е 14

Карантина

Столичната Регионална здравна инспекция уточни кои категории лица подлежат на 14-дневна карантина във връзка с COVID-19 и кога тя е 10 дни.

1. На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:

а) заразоносители (асимптомни лица);
б) лица с леки клинични оплаквания (телесна температура  < 38 С, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния;
в) лица по т. 1, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

2. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило.

3. Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 2 и чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето.

От РЗИ-София уточняват също, че карантината се преустановява, ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ