Болница обяви изследвания на промоция, кампанията продължава цял месец!

2

За четвърти пореден път през август в град Варна се провежда кампанията Месец на костното здраве“. Официалният старт на кампанията е днес, а записванията продължават през целия месец. Традиционно, изследванията на костна плътност (т.н. Декса изследвания), ще се осъществяват  на преференциални цени с оглед достигане до максимален брой пациенти от най-уязвимата група – жени над 40 годишна възраст.

Центърът по остеопороза и остеометрия вече посреща пациентите в напълно обновена и разширена база на приземния етаж в основната сграда на ДКЦ „Чайка“. С площ от над 100 кв. м. и три специализирани кабинета, центърът се превръща в едно от най-модерните профилирани звена в своята сфера. Специализирана рампа, обезопасена с тартаново покритие от най-висок клас, ще бъде допълнително удобство за хората с двигателни проблеми.

През последните години кампанията „Месец на костното здраве“ се утвърди като най-мащабното профилактично мероприятие в областта на остеопорозата, което дава шанс на хора от цяла Североизточна България да проверят „здравето“ на своите кости. Масовият характер на проявата стимулира десетки пациенти да реалзират своето първо изследване тъкмо в рамките на „Месеца на костното здраве“. В този факт, освен социален, има и икономически елемент, тъй като реалните  пазарни стойности на изследването са твърде високи за мнозина, а за съжаление Здравната каса не покрива този разход.

От създаването на Центъра преди четири години до сега над 2500 пациенти от Варна и региона се включиха в различните кампаниите за профилактика на остеопорозата. От статистическите данни на изследваните до момента пациенти е видно, че проблемът не бива да се подценява. Над 2/3 от изследваните показват намалена костна плътност в една или друга степен. Остеопения (намалена костна плътност) се регистрира у сериозен процент изследвани още преди навършване на 50 години – около 40 %. Това е съществена група от икономически и социално активни хора, при които могат да се вземат навременни мерки за запазване качеството им на живот.

Остеопорозата е третото най-масово и социално значимо заболяване според Световната здравна организация. Причина за това са тежките последици, които води след себе си болестта за засегнатите и техните близки. Опасността идва от факта, че остеопорозата се развива „тихо“, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно. Костната плътност постепено намалява, костите стават крехки и чупливи и това води до тежки фрактури, инвалидизация и дори до смърт. Налага се пациентите да променят навиците си и да се отнасят с особено внимание към наглед рутинни дейности, които обаче при тях могат да причинят тежки травми.

Въпреки многото съвременни методи за лечение, заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано. Лечението на остеопорозата трябва да започне още на ниво остеопения, а откриването на заболяването в толкова ранен етап е възможно само чрез профилактично изследване. Профилактиката следва да се прави на регулярен принцип след навършване на 40 години, най-малко веднъж на 5 годни – при нормална костна плътност и ежегодно – при намалена такава.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ