Д-р Марков от Оксфорд разсекрети сценария за България: До 3 седмици, по 360 трупа на ден

Коронавирус, София

Има забавяне между момента на заразяване и моментът на влошаване, в който човек умира. Този период е в рамките на 3 седмици. Това заяви в ефира на Нова телевизия преподавателят в Оксфорд и епидемиолог д-р Петър Марков. 

„Може да очакваме тоест след 3 седмици толкова голямо нарастване на броя на смъртните случаи“, апокалиптично прогнозира той.

„Днес имаме 63 починали. Не искам да се ангажирам с точни прогнози и цифри, но все пак ще кажа следното. Има приблизително ошестворяване на броя на случаите с установен коронавирус иако го наложим по броя на смъртните случаи, сами може да сметнете – около 360 случая„, каза той.

„Не бих се ангажирал да правя прогнози все пак. Казахте, че има 60 смъртни случая от днес, преди 3 седмици имахме под 10. Не искам все пак да спекулирам, но схемата показва това„, заяви д-р Марков.

„Не следя от съвсем близо какво се случва в България, но е факт, че втората вълна в Западна Европа поразява по-малко хора и средната възраст на заболелите по-ниска“, поде той и добави:

„Това е показателно, че и по-малко хора загиват в Западна Европа. В България процентът на смъртните случаи, спрямо броя на заразените, е малко по-висок, но все пак и средната възраст на болните в страната, е по-висока„, смята той.

„Изминаха 8 месеца от началото на епидемията. Не може да се каже, че има кой знае каква съществена промяна във вируса. Той все пак мутира. Той е РНК вирус и е изключително изменчив. Мутациите са нещо обичайно и ежедневно“, заяви епидемиологът.

„До момента няма доказателства за нито една промяна патогенно. За да работи една мярка, то тя трябва да бъде спазвана от всички. Ако се носи маска, разпространението на вируса ще намалее“, категоричен е експертът.

„Повторно заразяване с коронавирус е нещо необичайно. Има такива случаи, но са изключения“, смята той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ