МОН с много важно предложение за онлайн обучението на учениците!

Онлайн обучение

От МОН обмислят локално преминаване към дистанционно обучение за всички ученици в случай, че епидемичната обстановка се влоши.

„Даваме възможност да се взима решение, което е обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в даденото училище. За щастие има и учебни заведения, където не са регистрирани случаи на коронавирус“, каза пред bTV зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Според нея е важно децата от начален етап да учат присъствено в класната стая.

„Локалният принцип е много по-верният в случая, защото имаш пряк поглед върху ситуацията – какъв е броят на отсъстващите учени, на отсъстващите учители, на карантинираните ученици и учители или паралелки“, допълни Михайлова.

Тя смята, че е важно да се вземе предвид и преобладаващото мнение на родителите. Михайлова даде пример с училище от Търговище, където са били подадени над 200 молби от родители за преминаване към дистанционна форма на обучение.

Зам.-просветният министър обясни още, че един онлайн час трябва да е по-кратък от класическия. В момента часовете на по-големите ученици са 45 минути, а при онлайн обучението трябва да е до 40 минути.

В зависимост от гимназиалния или прогимназиалния етап часовете може и да са по 30 минути. Според нея за най-малките часовете трябва да са по 20 минути.

„Трябва да се спазва тази хигиена, която е задържителна от гледна точка на здравословните и безорасни условия“, каза още Таня Михайлова.

Към днешна дата 623 ученици са с положителни проби за коронавирус. Под карантина са близо 13 000 ученици и 117 паралелки. Учителите с доказан COVID-19 са 859.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ