Специалист шокира с разкритието кои пациенти изкарват К-19 най-леко

Коронавирус

„По-големият брой починали не е нещо необичайно, то се дължи на пика на заболяването в момента“, каза за БНР д-р Мария Георгиева – началник на Отделението по хематология в МВР- болница.

„Особеното при коронавируса е, че възпалението не протича по обичайния начин, а се засягат малките белодробни съдове, в които се образуват тромби. Но тромбози се появяват във всички съдове и органи. Това е особеното – ангажират се чернодробната и бъбречната функция при тежките случаи на заболяването. Лошата новина е, че вирусът не е добре проучен, добрата новина е, че при пациенти, при които ние очакваме да има сериозни усложнения, всъщност това не се получава. Дори при моите пациенти, за които аз съм по-компетентна да говоря – пациентите на имуносупресори, трансплантираните, пациенти след химиотерапия, се оказва, че го прекарват съвсем леко и без усложнения. Което говори, че коронавирусът си остава все още една голяма мистерия. При пациенти с рак на кръвта има едно предпочитание на вируса към костния мозък, но не при всички пациенти, като при някои се появява потискане на кръвотворенето, което обаче не е тежко и не застрашава живота. Има вируси, при които това нещо е доста по-сериозно, но този не е от тези вируси“.

Д-р Георгиева каза, че болшинството от пациентите, които са прекарали болестта, всъщност оздравяха.

„Факт е обаче и това се потвърди, че нашите пациенти с рак на кръвта и с малигнени заболявания са по-рисков контингент, но и много от тях оздравяха. Важно е също прилежащите заболявания, също дали имат диабет, дали имат наднормено тегло, вирусът има предпочитание към мъже. Тези пациенти трябва да спазват стриктно мерките. Но все пак не всичко е проучено около този вирус, затова трябва да проследяваме болестите си, да носим маски, а болните да спазват всички мерки“.

Д-р Георгиева апелира да тръгнем от това, че първо пазим себе си.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ