Математик разсекрети „зловещия сценарий“ за COVID-19 в България

Коронавирус, София

Очакваме ръст на новозаразените с COVID-19 у нас през следващите дни, обясни математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков в сутрешния блок на Би Ти Ви.

По думите му през следващите дни ще се повишат още хората, които се нуждаят от медицинска помощ, тежките случаи, както и смъртността.

„Тежките случаи вървят с около 14 дни закъснение, а смъртните с – 21. В момента при смъртните случаи ние наблюдаваме ефекта от преди три седмици с около 600 случая. Сега имаме над 4000, тоест заболеваемостта е нараснала 5-6 пъти, очакваме и смъртността да нарасне пропорционално – между 4 и 8 пъти“, обясни математикът.

Той обясни, че повишаването на смъртността зависи от достъпа до болнична помощ. Според него скоро ще минем границата от 100 души загубили битката с COVID-19 за денонощие.

„Може да стигнем и 300. Между 15 и 20% е смъртността на хора, приети в болници. В момента те са над 3000. Около 40% е смъртността при интензивните пациенти, в момента имаме над 250 души. 80% е смъртността при интубираните – само си направете сметката“, каза експертът.

По думите на Велков математическите модели показват, че до 10 дни може да достигнем 8000 заразени за 24 ч. Той добави, че в България се извършват много малко тестове и затова реалните мащаби на пандемията не са известни.

„Притеснителен показател са карантинираните случаи – в момента имаме малко над 41 хил. активни случая и почти толкова карантинирани. Тоест, ние нямаме проследяване на пандемията, на контактните лица – вирусът се разпространява неконтролируемо“, добави той.

Експертът заяви, че Регионалните здравни инспекции изнемогват и нямат достатъчно служители, за да проследяват случаите.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ