Министър Ангелов: Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията

Проф. Костадин Ангелов

Днес ще пристигнат още 1700 флакона „Ремдесивир“, другата седмица – 4300 флакона

В Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева и болнични директори дават брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

„В момента навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията“, каза здравният министър.

Припомняме, че за втори пореден ден имаме над 4000 хиляди новозаразени у нас. От направени общо 13 203 PCR теста за последното денонощие, 4054 са с положителен резултат за коронавирусна инфекция. През изминалото денонощие са починали 54-ма от COVID-19.

„Искам да благодаря на гражданите, при които разумът надделява и спазват противоепидемичните мерки“, каза още министър Костадин Ангелов като допълни, че се препоръчва избягването на събиранията, струпванията, както и да се ограничат пътуванията, ако те не са необходими.

Министър Ангелов заяви, че днес ще пристигнат още 1700 флакона „Ремдесивир“, като част от договорената доставка за България за ноември. „Следващото ще пристигне през другата седмица и ще са 4300 флакона. Нека всички, които имат симптоми на коронавирусна инфекция и които лежат в болниците, да не гледат на „Ремдесивир“ като панацея“, предупреди той.

„България не прави изключение от Европа и Балканския полуостров, запазваме сравнително добри нива на заболеваемост и смъртност“, допълни той, като заяви, че му е неприятно да вижда снимки по социалните мрежи на хора, неспазващи мерките. „Не е време за празнуване, а за разум и помощ на медицинската система“, призова той.

„В момента в болниците се лекуват 3200 души – получават пълната медицинска помощ. Много е лесно да се намерят трима, при които е имало забавяне на линейката, при които не е имало навременно приемане в болницата, сигурно ги има и ще продължи да ги има. Но фокусирането в този 0.1% създаваме впечатление за хаос“, каза главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ