Вчерашният номер на БСП и ДПС в парламента не мина днес!

Парламент

Вчерашният номер с липсата на кворум в парламента не успя да мине и в четвъртък. Въпреки че и тази сутрин социалистите и ДПС обединиха усилия и отказаха да се регистрират, днес се оказа че има достатъчно депутати в зала и без тях.

Двете партии от месеци играят игри с кворума с променлив успех.

Вчера партньорите успяха да съборят парламентарното заседание при наличието на болни и карантинирани депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти.

Днес кворум се събра след като се регистрираха и отцепилите се депутати социалисти, което ядоса доскорошните от колеги от ПГ на БСП. От вчера от столетницата алармират, че независимите били „напазарувани“ от ГЕРБ. Стимулът обаче не е паричен, а повече време за изказвания в пленарна зала.

Внасянето на промени в правилника за работа на парламента като първа точка от дневния ред на Народното събрание днес скара управляващи и опозиция. Предложението е на отцепниците от БСП, определящи се като „Прогресивни социалисти“.

Кристиян Вигенин от БСП предложи да отпадне първата точка от дневния ред.

„Каквито и да са емоциите правилникът е правилник. Виждаме, че по първа точка той се опитва да бъде нагласен за управляващите. Нямате нито морала, нито друго основание да прекъсвате процедурата на колега народен представител. Още една причина и вие да си отидете, макар че колегите ви спасиха“, каза заместник-председателят на парламента Кристиян Вигенин, а докато говореше управляващите тропаха по банките си и впоследствие отхвърлиха предложението на левицата.

Последва предложение на социалиста Георги Свиленски точката от първа да стане шеста в дневния ред на парламента за тази седмица, но и това бе отхвърлено от мнозинство.

След като председателката на НС Цвета Караянчева прекъсна Христо Проданов от левицата при изказване по процедура червеният депутат Таско Ерменков нарече тропащите депутати „овчари“.

„Не пречим на никого, а това, че не можете да съберете кворума си е ваш проблем“, коментира от трибуната Ерменков. Той се обърна към председателката на парламента и я помоли да напусне поста.

„Ако продължите по този начин да се държите все едно сте във вашата лична кухня, а не в парламента, моля да напуснете“, настоя Ерменков. Караянчева му отвърна, че само преди 2 седмици колегите ѝ са „показали, че мястото ѝ е в парламента“.

След като депутатите от левицата напуснаха пленарна зала, по предложение на ГЕРБ бе направена поименна проверка и парламентът започна работата си с промени в правилника за работата си.

„Ролята на опозицията не е да отсъства, а да противодейства с алтернативни предложения. Това е демократично право на всеки народен представител“, обяви в мотивите си за внесената  промяна вносителят на поправката независимият депутат Красимир Янков.

„Честито на излъгания народ и горчиво на младоженците“, отвърна му социалистът Филип Попов по повод „достумата“ между управляващите и независимите депутати за разглежданите промени.

„Много поетично“, репликира го Цвета Караянчева.

Можем ли да разчитаме на хора, които бягат и се крият по кюшетата, когато държавата се тресе от пандемия и лекарите изнемогват, попита народният представител от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов в последвалия дебат по промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

„Колегите са избрани съответно от вашите политически среди, имам предвид от вашите първични организации на БСП. Въпросът към вас ми е следния. Преди да се състои вашия конгрес на БСП вашата видинска организация свали ли доверието от вас“, обърна се Лъчезар Иванов към социалиста Филип Попов.

„Обявихте, че в тази изключителна сложна ситуация на пандемия всички тук в тази зала гледат решенията, които вземаме и как ние ще помогнем на българския народ. Обръщам се към българските избиратели, можем ли да разчитаме на тези хора, които бягат и се крият в кюшетата, когато държавата се тресе от пандемия, лекарите изнемогват, разширяват се леглата“, допълни още Лъчезар Иванов.

От своя страна Филип Попов му отговори, че речта му е пламена, както и пламенно е избягал от НДСВ. От своя страна Лъчезар Иванов отговори, че е влязъл като независим в листата на НДСВ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ