10:44, удължават и затягат извънредните мерки в държавата

Коронавирус

Очевидно е, че ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември, когато изтича заповедта на министъра, до края на ноември, а ако се наложи, и след това. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг за разпространението на COVID-19. 

Време е да помислим за ограничаване на работата и на заведенията, които не затворихме досега – да са ограничи до 22 часа. Ограничаването на присъствената работа в офиса до 50% трябва да стане задължително. Специална препоръка по отношение на Министерството на образованието и науката – да се преустановят всякакви извънкласни дейности извън паралелката. Препоръката ми е висшите училища да преминат към дистанционна работа. Изключение трябва да се направи само за медиците. Считам, че е редно да възстановим периода за хората над 65 години да пазаруват в „зелен коридор“ от 08.00 до 10.00 часа, като през това време да не бъдат допускани други граждани, а съответно те да нямат право да пазаруват в останалата част от времето, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението и да ги предпазим максимално. Считаме, че по отношение на медицинския персонал, определен като контактен на коронавирус, следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освобождавани от карантина и да останат на работа след отрицателен PCR тест, направени минимум на третия ден след контакта, което намалява риска от предаване на заразата в много голяма степен, а и ни осигурява възможност да ползваме този персонал, от който се нуждаем, заяви доц. Кунчев.

Последното предложение не зависи от нас. То е в ръцете на законодателя, но мисля, че е много важно: спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването в условията на извънредна епидемична обстановка да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения. В момента цялата тежест се поема от болничната помощ. Време е колегите от доболничния сектор, които никак не са малко, да се включват в тази борба, за да бъде малко по-равномерно натоварването и здравната система да се справи, добави той.

При сравнително благоприятно положение и без да се губи време, и при спазване на досегашните мерки, както се спазват досега, няма проблем да достигнем нивата на Чехия и Белгия. Ако това стане, може да имаме над 10 000 заразени с коронавирус и над 300 починали дневно. Не е задължително този сценарий да се разиграе, но е абсолютно възможно, подчерта главният държавен здраевн инспектор. 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ