Важни новини за санирането на блокове в цялата страна!

саниран блок

Хората, чиито блокове ще бъдат санирани по новата програма за енергийна ефективност, няма да доплащат. Ще има съфинансиране от 5 или 10 %, но то ще бъде поето по други механизми, като се разработват 4 варианта, заяви пред Нова тв министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

„За нас е ясно, че ако хората трябва да извадят пари от джоба си, винаги в един вход ще се намери някой, който да блокира процеса, а ние искаме тази програма да стартира бързо“, обясни Аврамова. Чакащите са на 3000 и ще се започне с всички сдружения на собствениците, които имат договори с общините и чиито документи все още са в Българската банка за развитие.

Новата програма за енергийна ефективност ще стартира от 2021 г. и ще е много по-мащабна от досегашната. Тя ще включва не само изолация, дограма и подмяна на топлоизолация на покриви, но и възобновяеми източници на енергия като соларни панели, фотоволтаици и др. „Не става въпрос само за жилищни, но и за промишлени и публични сгради – общински и държавни, за образователна и социална инфраструктура, както и за уличното осветление“, обясни Аврамова. И допълни, че многофамилните жилищни сгради са с голям ресурс – над 1,7 млрд. лв.

По повод искането на Валери Симеонов за затягане на мерките във връзка с COVID-пандемията, Аврамова обясни, че трябва да слушат експертите, а всички хора да бъдат отговорни и да спазват мерките. Самата тя била 10 дни в изолация.

„В цял свят случаите на заразените растат. Изказванията са по-скоро политически – с критики, но без предложения и становища, които да бъдат обсъдени. В тази ситуация не трябва да се политиканства с нито една тема, която касае живота на хората. Трябва да бъдем отговорни и единни, за да можем да се справим с пандемията“, коментира министърката.

Няма да има режим на водата в Бургас, работи се по проекти за пречиствателни станции на язовирите „Порой“ и „Ахелой“, ще има вода до пролетта на 2021 г., обясни още Аврамова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ