Радан Кънев в атака срещу България: Селски бабити, не пречете на Северна Македония за ЕС!

7 Dni Bulgaria05.11.2020
Радан Кънев

„Към провалите в здравната и икономическа политика, правителството ни е на път да добави още един – в отношенията ни с Република Северна Македония и най-вече в отношенията между двата ни народа. Този провал няма злободневните и драматични измерения на здравната и икономическа криза. Но пък има стратегически, трайни и в голяма степен необратими последици“. Това пише в свой коментар във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев, с което си навлече хиляди гневни реакции.

Според розовия евродепутат сме свидетели на „опасна комбинация от дипломатическа дилетантщина, предизборен популизъм и цялостна историческа и политическа безпросветност“.

Кънев смята, че отношенията ни с РС Македония трябва да бъдат основани на приятелство между народите и политиката ни трябва да бъде инструмент за гарантиране на националната сигурност, а не за установяване на „историческата истина“.

„Публичният спор за национални митологии не обслужва нито един от тези приоритети. Това е жанр от края на XIX и началото на ХХ век. Разговор от типа дали Владислав Ягело е полски, литовски или унгарски крал, дали Ница, в която е роден Гарибалди, е френски или италиански град, дали Елзас е исторически френска или германска област, дали Хаджи Христо Българина е гръцки или български национален герой, дали спецификата на Тексас се дължи на испано-мексиканската му история или на традициите на англосаксонските заселници… Не подценявам тези разговори – но те не са част от съвременната политика. Затова и днешната политика на България среща всеобщо международно неразбиране и съответно – неодобрение“, пише Кънев.

„От популизъм, но най-вече от откровена политическа глупост, днешните управляващи поставиха не себе си, а цяла България в безизходица. Ако „отстъпим“, подаряваме победа на изкуствената антибългарска пропаганда на сръбските и руски служби в Скопие. Ако наложим вето – създаваме автентични и основателни антибългарски настроения в широки обществени кръгове не само в Скопие, но и в Охрид, Битоля, Щип… Ако „отстъпим“ показваме слабост и си признаваме селския бабаитлък“, счита той.  



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ