Парламентът сензационно реши: ДПС може да бъде заличено като партия след 24-ти април

7 Dni Bulgaria06.11.2020
мустафа карадайъ 2

Сроковете, в които политическите партии трябва да провеждат конгресите си, да спрат да текат по време на извънредната епидемична обстановка. Такова предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид в закона за извънредното положение отхвърлиха днес депутатите, като на практика задължиха партията да си избере ново ръководство и дори обрекоха движението на закриване, ако не стори това преди 24 април 2021 г.

Според сега действащите текстове в Закона за политическите партии Софийският градски съд може да постанови разпускане на политическа партия, когато тя не е провеждала заседанията на върховния й орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 г., и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Изборът на ново ръководство в ДПС пък бе отложен на няколко пъти и настоящият председател Мустафа Карадайъ просрочи мандата си вече с над година и половина.

Той остана на поста първо заради последните европейски избори, а по-късно и заради местния вот. Конференцията трябваше да се проведе през април в началото на тази година, но епидемията от коронавирус я отложи, тъй като тя се прави на закрито и на нея присъстват над 1000 делегати.

Според сега действащия закон обаче ДПС ще трябва да я проведе до 24 април 2021 г., защото иначе съдът ще може да иска закриването ѝ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ